מאמר זה מדבר על ניתוח השתלת קרנית מלאכותית, שהוא סוג של השתלת קרנית. קרנית מלאכותית מתאימה יותר לחולים עם מחלת פני העין כמו דלקת קשתית, קרטיטיס ותסמונת עין יבשה. ניתוח השתלת קרנית מלאכותית הוא טכניקה חדשה המאפשרת החלפה של קרנית אנושית חולה או פגומה בקרנית מלאכותית לשיקום הראייה. טכניקה זו קיימת כ-20 שנה אך לאחרונה הפכה לפופולרית יותר בשל ההתקדמות בטכנולוגיה ובחומרים. המקרה הראשון של הליך זה דווח ב-1998 על ידי הצוות של ד"ר ג'וזף ואקאנטי בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת בוסטון. ד"ר וקאנטי השתיל בהצלחה קרנית מלאכותית על עין של ארנב והראה שהיא יכולה לספק ראייה לארנבת לאחר השלמת ההליך. קרניות מלאכותיות עשויות בדרך כלל מפולימתיל מתאקרילט (PMMA) או על בסיס גומי סיליקון .
היתרונות של טיפול זה ואיך הוא מתבצע?
ניתוח השתלת קרנית מלאכותית הוא הליך כירורגי המחליף את הקרנית בזו מלאכותית העשויה מפלסטיק. הליך כירורגי זה מבוצע על מנת לשפר את הראייה בחולים שאיבדו את הקרנית הטבעית שלהם עקב פציעה או מחלה. הקרניות המלאכותיות עשויות מפולימתיל מתאקרילט (PMMA), סוג של פולימר אקרילי, שניתן ליצוק בצורות שונות ולהרכיב עדשות. עדשות אלו משנות את הצורה ושוברות את האור, ומאפשרות שיפור הראייה. ההליך מבוצע בהרדמה מקומית ואורך כ-30 דקות לכל עין.
ניתוח השתלת קרנית מלאכותית הוא טכניקה מתפתחת המשמשת לשיקום הראייה אצל אנשים שאיבדו את ראייתם עקב מחלות עיניים.
הליך זה הוא שילוב של שתי טכניקות שונות:
1) השתלת קרנית, המחליפה את הקרנית החולה בזו בריאה, ו-2) השתלת עדשה תוך עינית, הידועה גם בשם IOL.
השתלת הקרנית המלאכותית בוצעה לראשונה בסין על ידי ד"ר לי זנג-קוי בשנת 2003. מאז היא שימשה בהצלחה יותר מ-500 מטופלים ברחבי העולם והפכה לצורה הנפוצה ביותר של ניתוח השתלת קרנית לטיפול בעיוורון ממחלות כגון גלאוקומה וקרטיטיס.