בני זוג, אשר מתכננים להתחתן, כמעט אף פעם אינם חושבים על הגירושין שיכולים לסיים את נישואיהם. אפילו אנשים החושבים על כך, אינם מתכננים מראש את הגירושין, ובוודאי שאינם מתחתנים על מנת להתגרש. ישנה תפיסה פסיכולוגית מוטעה, בקרב בני זוג, לפיה הם משכנעים את עצמם ש"לי זה לא יקרה". בפועל, אחוז הגירושין בישראל עומד על כמעט 30%, כלומר כמעט כל זוג שלישי מוצא את עצמו מתגרש ומפרק את קשר הנישואין.
במסגרת גירושין אלה, מוצאים את עצמם אנשים רבים שואלים פתאום את השאלה – מה עושים עם כל הנכסים המשותפים שלנו? כיצד נחלק את הנכסים הללו בנינו? יתרה מזאת – עבור רבים, הדירה שבה הם חיים, ונכסי מקרקעין אחרים המשותפים לבני הזוג, הם הנכסים בעלי הערך הגבוה ביותר שיש ברשותם – פעמים רבות אפילו ערך העולה על ערך כל שאר נכסיהם יחדיו. לצד זאת, כמעט תמיד ישנו חוסר הסכמה בנוגע לשימוש בנכסים אלה בין המתגרשים – אחד מבני הזוג רוצה להישאר בדירה או בנכס, ולעשות בהם שימוש יום יומי, בעוד האחר מעדיף למכור את הנכס ולהשתמש בערכו הכספי על מנת להתחיל חיים חדשים. בשל כך, פונים אנשים רבים לפירוק שיתוף במקרקעין בין בני זוג – תהליך המאפשר לבני הזוג להתנתק זה מזה גם מבחינת הבעלות על נכסים משותפים.
מהו שיתוף במקרקעין בין בני זוג?
שיתוף במקרקעין בין בני זוג נוצר באופן טבעי – מדובר פשוט בבעלות המשותפת של בני הזוג על מקרקעין מסוימים. מתוקף כך, לשני בני הזוג זכות שווה להחליט מה יעשה עם המקרקעין וכיצד ניתן להשתמש בהם – ולכן, נוצרת בעיה – אם אחד מבני הזוג רוצה לעשות במקרקעין שימוש אחד, והאחר רוצה לעשות במקרקעין שימוש אחר, לעיתים כזה הסותר את הראשון – כיצד פותרים את הבעיה?
פירוק שיתוף במקרקעין בין בני זוג – מה קובע החוק?
לפי חוק המקרקעין, התשכ"ט 1969, לא ניתן להכריח אדם להיות חלק משותפות שהוא אינו רוצה בה. כלומר, בן הזוג שאינו רוצה לשמור את המקרקעין, יכול לפתוח בהליך של פירוק שיתוף במקרקעין בין בני זוג – הליך משפטי, המאפשר לחלק את הבעלות המשותפת על נכס מסוים בין שני הצדדים השונים. לעיתים, כשהדבר יתאפשר, הפירוק יעשה באמצעות חלוקה פיזית של הנכס – אך לעיתים קרובות יותר, מדובר במכירה של הנכס וחלוקה של המחיר באופן שווה בין בני הזוג.
חשוב לזכור – פירוק שיתוף במקרקעין יכול להיעשות באמצעות הסכמה בין בני הזוג, אך יכול להיעשות גם על ידי בית המשפט. בשל העובדה שהחוק קובע כי אף אדם אינו חייב להיות חלק משותפות בה אינו רוצה, רשאי בית המשפט לכפות על ה"סרבן", בן הזוג שאינו מוכן לוותר על הנכס, למכור אותו ולחלק אותו גם אם אינו מסכים להליך.
למידע נוסף על פירוק שיתוף במקרקעין בין בני זוג פנו אל עורך דין מקרקעין